Deze variant was dan ook voorbehouden aan een héél select clubje.

De term ‘klassieker in wording’ wordt wel erg vaak rondgeslingerd, maar de SLR McLaren is er toch wel eentje. Samen met de Murciélago, de Carrera GT en de Enzo was dit de sportauto die de jaren ’00 definieerde. Toch zijn ze nog niet enorm duur, omdat de SLR niet in gelimiteerde oplage gebouwd zijn.

We hebben vandaag echter een SLR voor ons die wel in gelimiteerde oplage is gebouwd. Sterker nog: de kans is groot dat je überhaupt nog nooit van deze versie gehoord hebt. Wat je hier ziet is een ultrazeldzame SLR McLaren Crown Edition.

De Crown Edition stond ook niet in de prijslijst, want deze versie is gemaakt op verzoek van de koning van Bahrein. Hij liet tien exemplaren bouwen om cadeau te geven aan bevriende vorsten. Vandaar de naam Crown Edition.

Is de Crown Edition ook daadwerkelijk bijzonder? Dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Ten opzichte van een normale SLR is de Crown Edition wel degelijk bijzonder, want deze uitvoering heeft meer vermogen (650 pk), een carbon splitter en spoiler, stijvere dempers en speciale velgen.

Dit waren echter dezelfde upgrades als de 722 Edition. In feite is de Crown Edition dus een 722 die iets anders is aangekleed. Nu is dat geen schande, want de 722 Edition is met een oplage van 150 stuks ook vrij zeldzaam.

Hoe kun je dan zien dat dit een Crown Edition is en geen 722 Edition? Het makkelijkste herkenningspunt zijn de velgen. Bij een 722 zijn deze zwart met een zilverkleurige rand, hier zijn ze volledig uitgevoerd in zilver (en flink gepolijst). Een beetje bling-bling, maar toch wel heel gaaf.

De Crown Edition is verder te herkennen aan de badges op de zijkant en in het interieur. Die badges ogen een beetje cheap, maar in het Midden-Oosten vinden ze rood met goud natuurlijk wél een hele chique combinatie. In combinatie met de witte kleur is dit de ultieme Arabieren-spec.

We weten niet welke sjeik deze auto in zijn bezit heeft gehad, maar we weten wel dat de beste man er niet mee gereden heeft. De kilometerteller staat namelijk nog maar op 39 miles, omgerekend 63 kilometer. Oftewel: deze auto is nog fabrieksnieuw.

Deze SLR McLaren Crown Edition zal volgend maand zonder reserve geveild worden door Bonhams, tijdens de Goodwood Members’ Meeting. Gezien de zeldzaamheid en de kilometerstand is de geschatte opbrengst nog verrassend laag. Bonhams rekent op 200.000 á 300.000 pond, omgerekend zo’n €230.000 tot €350.000. Dat klinkt als een koopje.

Dit artikel Deze versie van de SLR kende je nog niet verscheen eerst op Autoblog.nl.