Terwijl de CEO van Tesla de rijkste man ter wereld is, hangt de (ex-)CEO van Nikola tot 20 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Je hebt veelbelovende start-ups en je hebt start-ups die veel beloven. Het is soms lastig om het onderscheid te maken. Zelfs voor prominente investeerders. Beoogde Tesla-rivaal Nikola slaagde er in om iedereen voor het lapje te houden en met gebakken lucht een beurswaarde van $30 miljard te creëren.

Dat er mogelijk iets niet in de haak was met het bedrijf, kwam voor het eerst aan het licht in 2020. Hindenburg Research publiceerde een vernietigend rapport, waarin het bedrijf werd beschuldigd van het voorliegen van investeerders. Sommigen zetten echter wat vraagtekens bij de bron, omdat Hindenburg ook doodleuk short ging op Nikola.

Inmiddels is het zo klaar als een klontje dat de beschuldigingen aan het adres van Nikola geen valse beschuldingen waren. De rechter heeft afgelopen vrijdag gesproken: voormalig Nikola-CEO Trevor Milton is schuldig bevonden aan fraude.

Milton zou onder andere alles aan elkaar gelogen hebben over de Nikola One, een vrachtwagen op waterstof. Hij zou de schijn hebben gewerkt dat er al een rijdend prototype was, terwijl het nog lang niet zover was.

Over de Badger, een elektrische pick-up die samen met GM ontwikkeld moest worden, zou hij ook gelogen hebben. Hij claimde dat deze vanaf de grond opgebouwd was met eigen accu’s, terwijl de accu’s gewoon elders ingekocht werden. Volgens de aanklagers zou Milton over “bijna alle aspecten van het bedrijf” gelogen hebben.

De gevallen Nikola-topman heeft zijn straf nog niet te horen gekregen, maar hij kan tot 20 jaar de bak indraaien. Zijn vonnis wordt 27 januari uitgesproken. Nikola (het bedrijf dus) heeft vorig jaar overigens al een boete van $125 miljoen betaald aan beurswaakhond SEC. Maar daarmee was de kous voor Trevor Milton nog niet af.

Bron: Reuters

Dit artikel Officieel: Nikola-oprichter is een oplichter verscheen eerst op Autoblog.nl.