Het beledigen van Hamilton komt Nelson Piquet duur te staan: hij moet een dikke boete betalen, ook na hoger beroep.

Om nou gelijk alles wat je niet aan staat te cancellen gaat wat ver, maar een beetje opletten wat je zegt kan nooit kwaad. Het lijkt erop dat ‘de vorige generatie’ en helemaal die daarvoor daar soms wat moeite mee hebben. Ook op internationaal niveau.

Nelson Piquet is racistisch

Het lijdend voorwerp is Nelson Piquet. In de jaren ’80 gezien als drievoudig wereldkampioen, in de jaren ’00 gezien als de vader van en in de jaren ’20 gezien als ‘de schoonvader van’, in dit geval Max Verstappen die een relatie heeft met dochter Kelly Piquet.

Geen blad voor de mond

De ophef is al wat ouder: Piquet nam in een podcast geen blad voor de mond toen het ging over Lewis Hamilton. Die maakte in zijn ogen Verstappen het leven aardig zuur met als climax de zware crash op Silverstone in 2021. Als een trotse schoonvader ontbrak het niet aan krachttermen en eentje daarvan was ‘neguinho’. Vrij vertaald betekent dat ‘zwartje’ en we hoeven vast niet uit te leggen waarom dat nogal denigrerend is richting Lewis.

Boete

Piquet beweerde stellig dat de term niks te maken had met de huidskleur van Hamilton en zijn doel was niet iemand te beledigen. Maar dat deed ‘ie wel, aldus vier mensenrechtenorganisaties. Zij klaagden Piquet aan en het resultaat is nu duidelijk. Nelson Piquet senior moet 5 miljoen real betalen, zo’n 950.000 euro. Men heeft het wel eens over dure woorden, maar ‘neguinho’ is dus voor Piquet een héél duur woord.

Hoger beroep

De advocaat van Nelson Piquet was het niet eens met dit oordeel en ging daarom in hoger beroep. Dat was tevergeefs zo blijkt vandaag, want de rechter blijft bij zijn eerdere oordeel. Piquet moet dus alsnog 5 miljoen real betalen. Hij mag het geld overmaken naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit. Allemaal lekker symbolisch natuurlijk, maar als elke belediging je een miljoen euro gaat kosten dan let je waarschijnlijk ietsje beter op je woorden.

Dit artikel Schoonvader Verstappen verliest racismezaak, moet miljoen dokken verscheen eerst op Autoblog.nl.