Er zijn heel erg veel verschillende soorten olie die je ook voor verschillende dingen kan gebruiken, zo heb je bijvoorbeeld olie die speciaal is gemaakt om eten in te maken. Maar dat is niet de olie waar we het vandaag over gaan hebben. We gaan het namelijk over olie hebben die je kunt gebruiken voor je auto of motor. Daar zitten ook verschillen in en die gaan we bespreken en we vertellen je ook de functies van de verschillende olies.  

Verschillende soorten olie

Er zijn verschillende soorten olie en die gaan we hieronder doornemen. Doordat er zoveel verschillende soorten olie zijn, kunnen we ze niet allemaal doornemen maar we hebben de populairste en de meest voorkomende hieronder in een rijtje gezet.

  • Smeerolie, dit is een olie die vaak wordt gebruikt als smeerolie. Hiermee kan je verschillende dingen smeren zodat ze soepeler verlopen. Dit middel is al erg oud maar wordt nog steeds erg veel gebruikt omdat het zo goed werkt.Dit middeltje is ook beter bekend als motorolie, dit komt omdat je het ook voor de motor kan gebruiken.
  • Versnellingsbakolie, dit is ook een soort smeerolie. Maar deze soort is speciaal gemaakt voor de versnellingsbak, dit is namelijk een erg belangrijk onderdeel van de auto. Het is daarom belangrijk dat dit goed wordt gesmeerd zodat de auto veilig kan blijven rijden. 
  • Kroon olie, is een olie die je kan gebruiken voor elk product met een kenteken, het hoeft dus niet altijd een auto te zijn. Het is een dunnere olie dan de andere oliën waardoor je het makkelijk kan gebruiken voor andere dingen. 

De functies 

Er zijn veel verschillende soort olie en daardoor zijn er ook veel verschillende soorten functies waarvoor je een olie kan gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld de smeerolie gebruiken om dingen te smeren en om de wrijving van onderdelen te verminderen. De smeerolie is beter bekend als motorolie, dat komt doordat je het ook goed kan gebruiken om je motor mee te smeren. Versnellingsbakolie kan je gebruiken voor het oliën van je versnellingsbak, dit is belangrijk om goed bij te houden aangezien de versnellingsbak een essentieel onderdeel is van een auto. Kroon olie is ook een belangrijke olie voor alle voertuigen met een kenteken plaat, dit is een olie die daar speciaal voor is gemaakt. Hij is iets dunner dan alle andere oliën waardoor hij makkelijk te gebruiken is. Wat voor soort olie gebruik jij voor je auto? 

Grijze Stalen Torens