Het gebeurt steeds vaker dat mensen er voor kiezen om een auto te importeren uit het buitenland. Voor ons Nederlanders geldt dat we daarvoor vaak kijken in de richting van Duitsland, maar ook het importeren van auto’s uit België wint sterk aan populariteit. Niet alleen blijken de auto’s in deze twee landen vaak voordeliger te zijn dan in Nederland, daarnaast zijn met name de Belgische voertuigen veelal ook nog eens luxueuzer uitgerust. Overweeg jij ook het importeren van een auto uit het buitenland, maar weet je niet goed wat je daar nu precies van kan verwachten? Lees dan vooral snel verder! 

Gratis stockfoto met antiek, auto, auto's

BTW bij een nieuwe of tweedehandse auto importeren

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de BTW die moet worden betaald bij een auto importeren. Wat dit betreft bestaat er reeds een niet onbelangrijk verschil tussen het importeren van een nieuwe of een tweedehandse auto. Voor een nieuw voertuig geldt dat de BTW bij import in eigen land, in dit geval dus Nederland, moet worden betaald. Een auto die in Europa als nieuw wordt bestempeld dient aan twee concrete eisen te voldoen, namelijk: 

 

  1.   De auto mag niet meer dan 6.000 kilometer op de teller hebben staan; 
  2.   De auto dient binnen de zes maanden na eerste ingebruikname gekocht te worden. 

 

Wordt er aan bovenstaande eisen voldaan? Dan kan het voertuig dus zonder probleem als nieuw worden bestempeld. Is dat niet het geval? Dan zal je rekening moeten houden met de regels die gelden voor het importeren van een tweedehands voertuig. 

Een tweedehandse auto importeren uit België 

In principe is de algemene regelgeving voor het importeren van auto’s uit een Europees land overal hetzelfde. Dit gezegd hebbende is er toch ook sprake van een bepaald verschil. Dat verschil zit hem in de hoogte van het BTW-percentage dat eventueel in rekening wordt gebracht. Ook wanneer je een tweedehandse auto bij een handelaar gaat kopen dien je daarover namelijk BTW te betalen. Deze BTW moet worden voldaan in het land van aankoop. In Nederland zelf hoef je de BTW dus niet meer achter te dragen. Indien je als Nederlandse handelaar een tweedehandse auto koopt in België of een ander Europees land kan er sprake zijn van verlegging van BTW. Het BTW-percentage bedraagt dan theoretisch nul procent. Ga je een auto importeren uit België die je hebt overgekocht van een particulier? In dat geval is er uiteraard geen BTW verschuldigd. 

Gratis stockfoto met 4k achtergrond, 4k bureaublad, achter

Je auto zelf importeren of de import uitbesteden?

Op het moment dat je wenst over te gaan tot het importeren van een auto uit een ander land dien je jezelf de vraag te stellen waar je in dat geval precies allemaal rekening mee dient te houden. Niet alleen moeten er bepaalde kosten worden betaald, er dient ook wellicht transport te worden geregeld en bovendien zijn er ook allerhande administratieve eisen aan verbonden. Wil jij dit allemaal toch liever niet zelf regelen? Dan kan het altijd de moeite waard zijn om te overwegen om voor het importeren van je auto een beroep te doen op een gespecialiseerde partij. Zo hoef jij je op dit vlak nergens zorgen om te maken.

 

 

Home