Er zit wat schade aan de occasion vandaag. Mag het, na 121 jaar?

Als je Gran Turismo hebt gespeeld, weet je dat het begin van de auto zoals we hem nu kennen terug getraceerd wordt naar 1886. Dat was uiteraard met de Benz Patent Motorwagen en de Daimler Motor Carriage. Er is in die 138 jaar tijd wel erg veel veranderd aan de auto. Zo wordt de T-Ford uit 1927 vaak gezien als het eerste massaproduct en kregen auto’s later enorm veel functies, technologie en uiteraard extra veiligheid aan boord.

121 jaar oud

Anno 1903 was het in ieder geval nog niet normaal om een auto te hebben als Jan Modaal. Nou ja, eigenlijk voor bijna niemand niet. Logisch dus dat alles wat voor de oorlog gebouwd is nogal zeldzaam wordt. Zoals de occasion van vandaag, een verrassend dure auto uit 1903. Die is dus 121 jaar oud.

En wat is het? Een Mercedes-Simplex, de 60 HP-versie om precies te zijn. De basis van de Mercedes-Simplex is het resultaat van Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach die op zichzelf verder gaan, wat min of meer ook betekent dat deze Simplex aan de wieg staat van het huidige Mercedes. Nou gaan we niet doen alsof de Mercedes S-Klasse W223 als twee druppels water op deze Simplex lijkt, maar in vergelijking met de Patent Motorwagen uit 1886 begint dit toch wat meer op de auto’s zoals nu te lijken. Met koplampen, een motorkap, vier zitplaatsen en vier wielen, aangedreven door een motor met flink wat vermogen.

HP stond namelijk inderdaad voor het vermogen in pk. In 1900 begon het bedrijf van Daimler en Maybach, DMG, met de Simplex 35 HP. Deze was des tijds revolutionair dankzij innovaties als een versnellingsbak met H-patroon met vier heuse versnellingen. Maar ook watergekoelde trommelremmen rondom, radiator met honingraat-patroon en lage-spanningsontsteking. Zaken die later belangrijk zouden worden in de auto. Later kwam de 40 HP met een geoptimaliseerde motor en in 1903 kwam de flink verbeterde 60 HP met inderdaad een heuse 60 pk.

9.25 liter

Om tot die 60 pk te komen werd de viercilinder motor van de Mercedes-Simplex uitgeboord tot 9.25 liter. Om tot 60 pk te komen! Het zorgde er wel voor dat de auto ineens in een heel ander daglicht gezien werd. De Simplex kon namelijk meer dan 130 km/u als je je best deed. Zo werd de auto minder gezien als een gemotoriseerde paardenkoets en meer als een manier om grote afstanden te kunnen afleggen. Ook opende de Simplex de jacht op snelheid en daarmee autoracen. Zo heeft deze Simplex niet alleen op zijn cv staan dat de auto een revolutie doormaakte, ook de impuls die de auto de motorsport gaf is niet onbelangrijk.

Familie-eigendom

Je moest dus een belangrijk persoon zijn om anno 1903 zo’n Simplex 60HP te bemachtigen. Het lukte meneer Alfred Harmsworth. Deze Britse publicist had vele belangrijke kranten in zijn beheer, dus geld had ‘ie zat. Zoals normaal was des tijds was de Simplex enkel een basis, waar dit op maat gemaakte koetswerk van J. Rothschild et Fils op gebouwd is. De auto heeft dan ook de bijnaam Roi des Belges, Koning van België. Een ander detail: in Londen rond 1900 begon men met kentekens uitgeven. Het begon met ‘A 1’, deze Simplex heeft ‘A 740’. Een vroege vogel voor Engelse begrippen.

De Simplex bleef overigens in de familie en is generaties lang doorgegeven aan de nazaten van Harmsworth. In 1922 overleed Alfred namelijk en erfde zoon John de auto, die hem weer doorgaf aan zijn zoon, die hem uiteindelijk doorgaf aan de huidige eigenaar. Inderdaad, de achterkleinzoon van de originele eigenaar in 1903 heeft hem nog. De Simplex is te aanschouwen in het Beaulieu British Motor Museum in het Verenigd Koninkrijk.

Veiling

Tenminste, was. Na 121 jaar eigenaarschap van dezelfde familie, is er een nieuwe eigenaar voor de Simplex 60HP. De auto is namelijk verkocht. En wel voor het niet misselijke bedrag van 12.105.000 dollar. Omgerekend 11.072.019 euro. Da’s niet mis, elke keer dat een auto verkoopt voor een getal met acht cijfers is het iets heel speciaals. Een auto die zo aan de basis stond van de moderne auto, die verdient dat ook wel.

En ja, dan zitten er wat sporen op. Op een auto als deze is dat juist mooi. Het vertelt een verhaal van meer dan 120 jaar eigenaarschap. Naar het schijnt zijn er nog zo’n vijf Simplexen over, waar die allemaal zijn is niet bekend. Deze is misschien wel in de beste staat en heeft nog zijn originele motor aan boord. Dat alles maakt hem alsnog erg waardevol. Alle details kun je bekijken bij Gooding & Co.

Dit artikel Dit stukje verrotte bekleding is 11 miljoen euro waard verscheen eerst op Autoblog.nl.