Audi Q6 e-tron

Met de introductie van de Audi Q6 e-tron is ook de term “Voorsprong door Techniek”. Of dat terecht is…

Als we die veer in de bips (lastiger bij een EV) gaan steken, dan geven we indirect ook een compliment aan Porsche. De Audi Q6 e-tron en de nieuwe Macan staan immers op het gezamenlijke ontwikkelde Premium Platform Electric (PPE). Daar gaan nog heel wat EV’s uit Zuffenhausen en uit Ingolstadt op worden gebouwd, maar eerst de aandacht voor de Audi Q6 e-tron.

Hijs lekker he.

Als P. rijder (we gaan het woord hier verder nu vermijden) heb ik natuurlijk oogkleppen op, maar OMG, wat weet Audi toch soms strakke koetsen op de weg te zetten. De lange wielbasis van 2.899mm, korte overhangen en bredere achterbanden zorgen al voor de goede proporties. Het ontwerp combineert daarnaast zachte vormen met scherpe vouwen, en bijvoorbeeld de Quattro blisters boven de wielkasten.

De Singleframe grille is tegenwoordig in 3D uitgevoerd en heeft bij elektrische Audi’s altijd de kleur van de koets. Geheel in de lijn met de trends is dagrijverlichting hoog geplaatst en zijn de “echte” koplampen lager gepositioneerd. Als je vraagt waarom? De dagrijverlichting neemt niet zo veel plaats in, dus dat past daar wel. De koplampen zijn groter en die kunnen beter laag worden geplaatst.

Audi Q4 vs Q6 vs Q8

  • Q6 4.771×1.993×1.648mm
  • Q4 4.599x1865x1.632mm
  • Q8 4.915×1.937×1.633mm

Je verwacht het niet, maar qua formaat valt de Q6 netjes tussen Q4 en Q8 in. Dat zal ook voor de prijs gaan gelden, maar daarover later meer. Overigens zijn dit soort lobbesen zwaar: een Audi Q6 is al gauw 2.3 ton.

Accu, laden, snelladen Audi Q6 e-tron

Voor elektrische auto’s is het vrij eenvoudig: als de range en de laadmogelijkheden niet op orde zijn, dan gaat die een auto een korte carrière hebben. Gelukkig hebben ze bij Audi al een beetje ervaring.

Snelladen met de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron krijgt in eerste instantie een 800-volts accupakket met een capaciteit van 100 kWh bruto, 94,9 kWh netto. Er is behoorlijk aan de cel-chemie gesleuteld en Audi wist de modules groter te maken, dus op alle metrics doet de accu het beter dan voorheen.

De 12 modules (180 prismatic cellen) zijn er veel minder dan bij de Q8, wat bijvoorbeeld betekent dat de energie dichtheid met 30% is toegenomen. Het gewicht bewoog zich een andere kant op (-15%), het accupakket van de Q6 weegt nog wel 570 kg. De besparing zit bijvoorbeeld in het feit dat er minder hoogvoltage connectoren en kabels nodig zijn.

De uitdaging met grotere modules is om nog steeds snel te kunnen laden, maar dat is bij de Audi Q6 e-tron ook gelukt. Bij een 800 volt DC snellaadpaal kan de Q6 e-tron maximaal 270 kW halen. Het is geen wereldrecord, maar wel heel erg goed. Bij een 400 volt AC-paal spitst Audi de accu en kan er middels bankladen met maximaal 135 kW worden geladen.

Audi SQ6 e-tron AC laden

De belangrijke benchmark van 10-80% haalt de Q6 in 21 minuten en in 10 minuten kan de Q6 255 km range toevoegen. Prettig om te weten is dat Plug & Charge wordt ondersteund en dat laadpoorten (aan beide zijden!) elektrisch openen en sluiten. Aan de reguliere AC paal zal je het voorlopig met 11 kW moeten doen, pas later volgt een optionele 22 kW lader.

Recuperatie Audi Q6 e-tron

Zoals je wellicht al verwacht komt Audi eerst met quattro versies van de Q6 e-tron. Die hebben twee motoren en die kunnen beiden worden ingezet voor recuperatie met maximaal 220 kW. Mocht je het afvragen, ja dat is best veel. Volgens Audi zou dit moeten voldoen voor 95% van de dagelijkse remacties.

Bij licht remmen wordt in eerste instantie de achterste elektromotor gebruikt, want dat is efficiënter. Rem je wat steviger, dan wordt de voorste elektromotor ook gebruikt, trap je de Q6 in het ABS dan gebruikt Audi de reguliere remmen. De remschijven worden daardoor natuurlijk amper gebruikt, maar er is een mechanisme om te zorgen dat ze altijd gebruiksklaar zijn.

Audi Q6 en SQ6 e-tron

In eerste instantie komen de vierwielaandrijvers, wat logisch is voor het merk wat quattro zo hoog in het vaandel heeft staan. De voorste motor is een asynchrone motor (ASM) met een vermogen van 140 kW en koppel van 275 Nm. Achter wordt een elektromotor met permanente magneet (PSM) gebruikt met maximaal 280 kW of 580 Nm. Beide motoren zijn olie gekoeld middels een dry sumpsysteem, wat 5 km extra range oplevert.

Met een systeemvermogen van 285 kW/ 388 pk haalt Q6 e-tron 5,9 seconden de 100 en stoomt door naar een op 210 km/u begrensde topsnelheid. De SQ6 e-tron heeft 360 kw/ 490 pk of 380 kw/ 517pk met launchcontrol. De sprint naar 100 duurt maximaal 4.3s en de topsnelheid is 230 km/u.

Range Audi Q6 e-tron: 625 km

Het begint ergens op te lijken he. Dit is de range voor de “reguliere Audi Q6 e-tron. Er komt ook een Audi SQ6 e-tron (jummie), die haalt 598 km in de WLTP testcyclus.

Het blijft uiteraard niet bij deze twee versies, er komt ook nog twee Q6 e-trons met alleen achterwielaandrijving. Ik moest er een traantje van wegpinken dat Audi nu echt premium aan het worden is. Er komen twee versies met RWD, een instapper en een range versie. De Q6 e-tron RWD zoals wij hem nu even dopen, krijgt dus de 100 kWh batterij en een range die meer dan 625 km zal bedragen.

Voor de mensen zonder vakantieplannen komt er een Audi Q6 e-tron Business Budget (zo gaat die niet echt heten he). Deze krijgt een accu met een capaciteit van 83 kWh bruto. Met 17% minder kilowatturen kom je ook zo’n 17% minder ver, maar daarmee ga je nog royaal over de 500 km heen.

OLED achterlichten

Alleen maar adaptieve LED koplampen is tegenwoordig niet genoeg, dus gaat Audi nu verder aan de achterkant. De OLED achterlichten hebben 360 segmenten, waarmee Audi grappig en gelukkig ook nuttige dingen kan doen. De spielerij bestaat uit patronen die je kan kiezen voor dagrijverlichting aan de voorzijde.

Potentieel nuttig is dat de Audi Q6 e-tron nu (nog beter) met de omgeving kan communiceren met behulp van de OLED achterlichten. Bij ongevallen of pech is er bijvoorbeeld een gevarendriehoek te zien in het achterlicht. Het leek mij nauwelijks iets toevoegen, maar de Audi engineers vonden tijdens de tests dat dit toch nut leek te hebben.

Interieur

Het interieur van de Audi Q6 e-tron is gericht op de gebruiker, waarbij het Audi MMI systeem tegenwoordig een licht gebogen display heeft. Op de optielijst staat ook nog het MMI-passagiersdisplay waarop de voorpassagier lekker films kan kijken, uiteraard met privacymodus. De schermen lijken te zweven en vormen in Audi’s mening een fraai digitaal podium, terwijl een Softwrap een homogeen gevoel van ruimte creëert door de hele cockpit. Functionele materialen zorgen voor duidelijke differentiatie tussen de verschillende zones in het interieur, waarbij comfortgerichte gebieden (waar je tegenaan zit dus) zachte materialen en royale oppervlakken hebben.

De kofferbak is ruim (526 liter) én er is ook nog een frunk van 64 liter. Daar kan je mooi die onhandige laadkabel kwijt en/ of je sneeuwkettingen.

Prijs Audi Q6 e-tron

Qua dimensies valt de Audi Q6 e-tron tussen de Q4 en Q8 e-tron in. Die zijn er vanaf 55k en vanaf (iets meer dan) 75k. Je mag 1x raden wat de vanafprijs zal zijn. Inderdaad, je hebt het goed, de Audi Q6 e-tron zal er zijn vanaf circa 65k. Dat is dan de instapper met 83 kWh accu en premium achterwielaandrijving. In Duitsland kost de SQ6 e-tron 93.800 euro, dus dat is ook al een richting voor de Nederlandse prijs.

Dit artikel Audi Q6 e-tron moet Audi weer voorsprong geven… – video verscheen eerst op Autoblog.nl.