Gemeentes delen voor miljoenen aan onterechte parkeerboetes uit

Vooral in Rotterdam is het bar en boos qua onterechte parkeerboetes.

Met de auto de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam opzoeken doe je natuurlijk niet voor de lol. Je mag er maar 30 km/u (in het geval van Amsterdam), parkeren is er stervensduur en als je even niet oppast rijdt je een fatbike of flitsbezorger omver. Tot overmaat van ramp kun je ook nog onterecht op de bon worden geslingerd.

Die kans is nog best groot, zo blijkt uit onderzoek van Kassa. Zij deden navraag bij de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om te achterhalen hoeveel bezwaren er waren ingediend en hoeveel daarvan terecht waren. Dat bleken er schrikbarend veel te zijn…

Het was het ergst in de gemeente Rotterdam: daar werden vorig jaar 100.000 bezwaren ingediend en maar liefst 75% (!) daarvan bleek gegrond. In Amsterdam was 64% van de 95.000 bezwaren terecht en in Den Haag ging om 43% van de 50.000 bezwaren. En dan zijn er ongetwijfeld ook nog mensen die geen bezwaar hebben ingediend, maar wel onterecht beboet zijn.

Conclusie: er worden massaal onterechte parkeerboetes uitgedeeld. Volgens Kassa is dit voor een deel de schuld van scanauto’s, die niet altijd even slim zijn. Zo worden automobilisten die staan te laden of te lossen soms aangezien voor foutparkeerders. En ook mensen met een parkeervergunning krijgen soms alsnog een boete.

Zelfs als je wél foutgeparkeerd stond of niet betaald hebt kan het lonen om bezwaar te maken. Als een bord bijvoorbeeld niet duidelijk is kan je soms alsnog onder een boete uitkomen. Vandaar dat de vele bedrijfjes die op ‘no cure no pay’-basis werken bestaansrecht hebben. Daarbij worden soms een beetje de mazen van de wet opgezocht, maar er worden dus echt een hoop boetes daadwerkelijk onterecht.

Bron: Kassa

Foto: Alpina B7 in Amsterdam, gespot door @thomcarspotter

Dit artikel Gemeentes delen voor miljoenen aan onterechte parkeerboetes uit verscheen eerst op Autoblog.nl.