Alfa Romeo viert de dag van de 33 Stradale met onder meer een nieuw kleurtje.

De Alfa Romeo 33 Stradale mag wat ons betreft door als één van de mooiste recente auto’s. Een supercar, van Alfa, die ook nog eens de styling van de legendarische 33 Stradale naar het nu vertaalt. Er worden slechts 33 exemplaren gebouwd, en die laten nog heel even op zich wachten. Alfa heeft echter wel iets te vieren met de Stradale voor diens uitlevering.

33 Stradale-dag

Het is namelijk op 3 maart de door Alfa uitgeroepen 33 Stradale-dag. Het zit in de details: 3 maart wordt in cijfers geschreven als 3-3 (of 3-3 volgens de Amerikaanse kalender). Volgens Alfa gaat Stradale-dag een viering zijn van het nummer 33 in zijn geheel. Niet alleen vanwege de nieuwe 33 Stradale, diens voorvader en de middenklasse sedan uit de jaren ’90, ook omdat Alfa Romeo sinds de lancering van de 33 Stradale een jaarwinst van 33 procent heeft geboekt. Het had zo moeten zijn. Oh ja, en in juni 2021 won een Alfa Romeo 6C 1750 Super Sport uit 1929 de Mille Miglia. En dat is, jawel, 33 maanden geleden. Oké, die is een beetje vergezocht.

Blauw

Zet The Scene maar alvast aan, want Alfa Romeo laat ook een nieuwe kleur zien. Blauw, of in dit geval Blu Reale. Uiteraard liet Alfa de 33 Stradale eerst zien in de historische rode kleur waarin vrijwel alle Alfa’s getoond worden, maar blauw staat de Stradale ook uitermate goed. En check die velgen! Een directe referentie naar de telefoonschijf-velgen van de originele 33. Wat ons betreft moet je deze velgen hebben in plaats van die op de lanceerspecificatie.

Traditie

Alfa Romeo hoopt met 33-dag een nieuwe traditie in gang te zetten, waar niet alleen de 33 Stradale maar ook het hele merk Alfa Romeo gevierd wordt op deze dag. Vanaf volgend jaar waarschijnlijk ook met daadwerkelijke 33 Stradales die van de partij kunnen zijn.

Voor wie het even kwijt was: Alfa Romeo lanceerde vorig jaar de 33 Stradale als een gelimiteerde supercar met topwerk van hun eigen Centro Stile. Het is ofwel een V6 aangedreven middenmotor supercar of een EV. Alfa Romeo zweert dat de V6 een doorontwikkeling is van de V6 uit de Giulia Quadrifoglio en dat dit geen kopieer- en plakwerk is op een MC20-chassis. Dat de auto dezelfde proporties, dezelfde motorgrootte en layout (3.0 V6) en evenveel pk (620 stuks) heeft als de MC20, die overigens binnenkort als EV komt, is toeval. Misschien dat de Nettuno V6 uit de MC20 stiekem ook gewoon een versie is van de Giulia-motor.

Dit artikel Het is binnenkort Alfa Romeo 33 Stradale-dag verscheen eerst op Autoblog.nl.