Dat kan, want er is een Volkswagen crossover die eigenlijk een hele ordinaire rebadge is.

De balans van Volkswagen en diens merken is wereldwijd heel anders dan in Europa. Wij mogen bijvoorbeeld alleen in de ‘middenklasse’ al genieten van VW, Skoda en SEAT. In de VS kennen ze alleen VW, het enige wat er nog naast komt voor normale stervelingen is Audi. In China is Volkswagen ook een gigantisch merk dankzij de joint venture Volkswagen-FAW. Al was er nét ruimte voor Skoda, maar Volkswagen heeft alle bases wel gedekt in China.

SEAT in China

Zo heeft SEAT nooit de oversteek gemaakt naar het Aziatische land. Technisch gezien wel: VW lanceerde het budgetmerk Jetta met een sedan gebaseerd op de Jetta (goh) en een gerebadgede SEAT Ateca genaamd Jetta VS5. Een officiële import van het merk SEAT blijft echter uit.

ID.UNYX

Toch komt er weer een SEAT naar China, tenminste, een Cupra. Dankzij de wondere wereld van de Chinese typegoedkeuring duikt er een aankomende Volkswagen-crossover op. Deze heet Volkswagen ID.UNYX en komt ons wederom bekend voor. Het is namelijk geen Volkswagen, tenminste, niet in Europa.

Herken je hem al? De juiste Volkswagen Groep-crossover vinden is een beetje als een spelletje Waar is Wally, dus kunnen we verklappen dat het om de Cupra Tavascan gaat. Deze is uiteraard gebaseerd op het MEB-platform en deelt het gros van zijn features met de Volkswagen ID.5. Je hoeft niet te vrezen voor kannibalisme, de ID.5 wordt namelijk niet in China verkocht.

Om de Volkswagen ID.UNYX ietsje meer VW en ietsje minder Cupra te maken, is de karakteristieke dagrijverlichting van de Cupra vervangen door een simpele lichtstrip die doorloopt in de ‘grille’. De achterkant kent een rode doorlopende lichtbalk die ietsje meer een ID.4-gevoel oproept. Ook zijn uiteraard de koperen accenten overboord gegooid, aangezien deze uniek zijn voor Cupra. Wel zijn de badges goud, of dat nog betekenis heeft valt te zien. Er is namelijk nog weinig officieel over de ID.UNYX, dus verwacht over niet al te lange tijd een officiële onthulling.

Dit artikel Komt deze nieuwe Volkswagen crossover jou ook zo bekend voor? verscheen eerst op Autoblog.nl.