Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Bahrein 2024

En daar is ‘ie dan, de eerste F1 kwalificatie van 2024, op een vrijdag in Bahrein. Max weer gewoon dik op pole, of wordt het toch een spannend F1 jaar?

Eindelijk, de F1 gaat weer even over racen. When the flag drops the bullshit stops, zoals Ollie Mol dat altijd mooi wist te zeggen. De wintertests hebben bijna iedereen murw geslagen, want Red Bull leek weer uiterst dominant te zijn. Mocht dat zich vertalen naar de kwalificaties en races, dan is het jaar eigenlijk alweer voorbij voordat het begonnen is. Immers weten we na de afgelopen drie jaar dat Perez geen kans heeft om Verstappen over een jaar te verslaan. De Mexicaan mag blij zijn als het hem een paar keer per jaar lukt om voor onze held te finishen.

Maarrrr…Tijdens de trainingen van dit weekend leek de Red Bull RB20 toch wat minder buitenaards te zijn. Was de rest aan het zandzakken tijdens de wintertest? Of is het juist Red Bull geweest dat dit weekend nog niet het achterste van de tong heeft laten zien? We gaan het zien, in de kwalificatie voor de Grand Prix van Bahrein, editie 2024!

Q1

Het is Carlos Sainz die het jaar aftrapt met de eerste run in Q1. De Spanjaard was de snelste in Q3 en vecht dit jaar voor een nieuw zitje nu Hamilton de zijne gaat innemen. Teammaat Leclerc zit vlak achter hem op het circuit. Beide coureurs rijden ongeveer dezelfde tijd, op de medium banden. Het is SAI die een beetje sneller is.

Ook Alpine kiest ervoor maar vast wat rondjes neer te zetten. Maar die rondjes zijn traag en die van Gasly wordt bovendien afgepakt. De Franse brigade lijkt echter de plank volledig misgeslagen te hebben. Zowel de motor als het chassis zijn naar verluidt matig. Sommige auto’s zijn fijn om te rijden maar traag. Sommige auto’s zijn lastig om te rijden maar snel. Alpine is er in geslaagd een auto die listig én traag is.

Bizar hoe dat team dat iedere keer weer voor elkaar krijgt. Maar ja, aan de andere kant: ze wisselen dan ook vaker van management dan een gemiddelde voetbalclub. Dat zegt waarschijnlijk alles over de bazen die aan de knoppen draaien. Misschien moeten die zichzelf eindelijk maar eens vervangen.

Enfin, de rest gaat met goede moed door. We zien dan dezelfde namen als vorig jaar naar boven opborrelen. Verstappen, Norris, Alonso, Perez en de Ferrari’s vormen de top-6. De Mercs roeren zich nog niet met verve, maar vonken wel als een malle. De W15 ligt wel erg laag bij de grond…Dat wordt nog wat op stratencircuits.

In de gevarenzone staan de Mercs echter ook niet, want daar staan de Saubers, Alpines en Magnussen. Beide Saubers verbeteren zich echter, waardoor de Visa Cash Grabs in de gevarenzone terechtkomen. Tsunoda vecht zich eruit, Ricciardo ook. Hamilton zakt dan opeens toch in de gevarenzone, maar verbetert zich naar P10.

Daarmee staan dan toch weer de Saubers onder druk en ook Sargeant valt terug naar P18. En…daar blijft het bij. De eerste afvallers van het jaar heten Bottas, Zhou, Sargeant, Ocon en Gasly. Bottas is exact één honderdste sneller dan Zhou. Alleen Gasly zit niet binnen een seconde van de beste tijd…Spann0nd

De afvallers: Bottas – Zhou – Sargeant – Ocon – Gasly

Nog geen kwalificatie data bekend

Q2

De Hulk en Kevin Magnussen trappen de festiviteiten (en de Haas F1) af in Q2. In Q1 had K-mag het andermaal lastig in de buurt van teammaat Hulkenberg te blijven. Op een nieuwe set softs geeft hij twee tienden toe op zijn iets oudere teammaat. Echter wordt die tijd dan afgepakt vanwege track limits. Piastri is sneller dan beiden, maar het moet gezegd worden dat de Aussie het hard te halen heeft tegen Norris. Die is ook dit keer een flink stukje sneller.

Maar dan komt de Red Bull trein op stoom met Verstappen achter het stuur. Bam, dik een halve seconde sneller dan Norris. Perez geeft die halve seconde ook toe, maar sluit daarmee wel aan als tweede. Dit is het beeld dat iedereen vooraf verwacht had. De 1:29.374 van Max is ook flink sneller dan de beste tijd van Sainz in VT3 (1:30.824). De zandzakken zijn overboord gegooid bij Red Bull. Of heeft de rest glimmende nieuwe banden gespaard?

Hulkenberg gaat naar P2(!), maar die plek wordt afgepakt door Sainz. Het verschil met Max is twee tienden. Leclerc kan echter nog harder dan beiden. Hij pakt P1 af van super Maxsj. Alonso gaat naar P4. De Mercs laten het aankomen op het laatste moment, maar beide Silverpijlen gaan door. Dat geldt ook voor de twee McLarens, hoewel het niet overhoudt voor team oranje. P9 en P10 zijn voor het team van Zak Brown net voldoende. De opvallende man is toch weer Hulkenberg. Die is zesde terwijl Magnussen niet verder komt dan P15. Maar ja…kan de Haas dit jaar wel mee in de race? Of vreten ze nog steeds net zo hard door banden heen als vorig jaar?

De afvallers: Tsunoda – Stroll – Albon – Ricciardo – Magnussen

Nog geen kwalificatie data bekend

Q3

En dan de proof of the pudding. Door wie wordt deze vandaag verorberd? Sjors pakt de handschoen op. Onder in beeld zien we echter al een paars balkje onder de naam van Verstappen staan. RUS gaat naar een 1:29.603. Verstappen verbetert de tijd meteen met een 1:29.421. Max is wel minder snel dan in Q3 daarmee dus. Zijn tweede sector is niet spectaculair.

Ferrari dan. Sainz blijft steken op P4. Leclerc was echter sneller in Q2 dus nu weer? Neen! De Monegask blijft steken op 59 duizendsten van Verstappen. De top-5 wordt gescheiden door 258 duizendsten van een seconde. Norris is overigens die nummer vijf, terwijl Perez toch weer 5,5 tiende toegeeft op Max.

Alonso doet een out of sync run als de rest in de pit staat. Één poging op nieuwe banden met een lege baan voor zich voor de Aston. Nando zal het andermaal alleen moeten opknappen voor Aston Martin daar Lance Stroll in Q2 reeds zijn Waterloo vond in deze Golfstaat. In sector twee gaat de wenkbrauw voor paars. Jawel, de oude vos kan het nog steeds. Op de meet is er echter een dikke tiende die ontbreekt op P1. ALO, voor het moment naar P3.

Dan zijn de McLarens aan zet. Piastri zit op verbeteren, maar heeft dan ook geen geweldige eerste ronde neergezet. Norris is geel in sector 1, maar gaat dan naar paars in sector 2. Op de meet is het een verbetering van tijd maar bizar genoeg gezien de kleine verschillen, niet in positie voor de Brit. Zijn teammaat sluit achter hem aan op P7.

En dan zien we de verwachting van iedereen zich toch weer aftekenen. Max gaat nog een kwart seconde sneller en pakt pole. Leclerc bijt zich stuk, Russell blijft steken op P3 en Sainz gaat voor P4. Perez verbetert zich nog en komt tot op 3,5 tiende van Verstappen. Niet slecht, maar de Mexicaan staat daarmee zesde. Dat kan nog wel eens een probleem worden dit jaar voor Checo. Alonso, de McLarens, Hamilton en Hulkenberg sluiten de top-10 af.

En dan morgen maar hopen dat de Ferrari’s dit jaar de banden wat beter heel houden dan vorig jaar. Want als dat niet zo is…kunnen we dat Nederlands Volkslied aan het eind van het jaar bijna niet meer horen. Straatfeest!

Nog geen kwalificatie data bekend

Dit artikel Kwalificatie Formule 1: Grand Prix van Bahrein 2024 verscheen eerst op Autoblog.nl.