De race van vandaag had een voorspelbare uitkomst. Spannender is het gedoe naast de baan. Is de lucht geklaard bij Red Bull nu de honcho Horner én Marko publiekelijk steunt?

De F1 is heel erg spannend dezer dagen. Rijdt onbetwist kampioenskandidaat Verstappen volgend jaar bij Mercedes? Gisteren liet de Nederlander weten dat hij de aanwezigheid van Dr. Helmut Marko in het team essentieel vindt om te blijven. Dat was de meest duidelijke uitspraak die Max tot op heden gedaan heeft over alle geroezemoes rondom sleutelfiguren in het team.

Interne strijd

De uitspraak kwam nadat Marko zelf naar buiten bracht dat hij wellicht geschorst zou worden voor -om te beginnen- de race in Australië. Dit omdat hij nu in verband gebracht werd met het lekken van zaken die geen flatteus beeld schetsen van teambaas Christian Horner. Het is helder dat er heel veel speelt binnen het team van Red Bull. Helaas zoveel, dat het vermoedelijke slachtoffer, of in ieder geval degene die Horner beschuldigt van onbetamelijk gedrag, linksom of rechtsom op de achtergrond is verdwenen in een interne machtsstrijd.

Horner en Verstappen senior oogje op zelfde medewerkster?

Daarin staan aan de ene kant Christian en de Yoovidhya familie uit Thailand, die voor 51 procent eigenaar is van Red Bull. Aan de andere lijken Dr. Marko, CEO Oliver Minzlaff en Red Bull GmbH te staan. Hoewel Marko en Minzlaff, elkaar dan eigenlijk ook weer helemaal niet zouden liggen. Complicerende factor is dat Horner dus, linksom of rechtsom, op zijn minst een scheef schaatsje gereden heeft met een ondergeschikte. Een ondergeschikte waar naar verluidt Jos Verstappen ook ‘achteraan zat’, om maar een term te gebruiken die misschien niet meer mag.

Drieletterig palindroom

Verstappen senior vindt Horner hoe dan ook een drieletterig palindroom. En Verstappen junior, vindt zijn vader (en Marko) twee toffe peren. Hoewel een door Red Bull gehuurde ‘onafhankelijke’ advocaat heeft geoordeeld dat alle gebeurtenissen kennelijk niet erg genoeg waren om Horner te schorsen, heeft Horner op zijn minst zijn vrouw wat uit te leggen. En tot op zekere hoogte, met zijn gedrag het team in diskrediet gebracht.

Horner wil(de) meer

Dat is niet handig voor Horner, want die was naar verluidt juist bezig zich een grotere rol toe te eigenen bij het team. Christian is de langst zittende teambaas in de F1, maar onder de streep nog steeds een manager. Tevens mocht en mag Marko de coureurs uitzoeken. Dat is natuurlijk best gek. Horner zag een grotere toekomst voor zichzelf weggelegd, wellicht naar voorbeeld van Toto Wolff.

Samen met Yoovidhya wilde hij kennelijk het team volledig losweken van Red Bull GmbH (de Oostenrijkse tak). Waarbij hij dan zelf ook een deel van het team in handen wilde krijgen. En zijn Oostenrijkse ‘vrienden’ binnen het team buitenspel wilde zetten. Marko en Minzlaff zagen dat allebei, niet zo zitten. Vandaar dat boze tongen, beiden in verband brachten met het lekken van het onderzoek naar en later de appjes van Horner.

Toto vindt het machtig mooi

Het is kortom, een enorme clusterfuck van jewelste. Toto Wolff geniet met volle teugen en zei al dat ze bij Mercedes graag Dr. Marko erbij nemen als Max dan overkomt. Maar nu, eigenlijk tijdens de race, is er nieuws naar buiten gekomen waaruit blijkt dat men de zaak in ieder geval probeert te sussen bij Red Bull.

Minzlaff steunt Marko…en Horner

Marko blijft ‘gewoon’ na een ‘goed gesprek‘ met Oliver Minzlaff. Dezelfde Minzlaff heeft tegelijkertijd zijn publieke steun uitgesproken voor Christian Horner om aan te blijven. Dus de CEO steunt nu beide ‘kampen’. Ondertussen gaat het gerucht dat de op non-actief gezette medewerkster die Horner niet zo’n toffe peer vindt, alsnog een ordentelijke schadevergoeding krijgt. Dat laatste is (nog) niet bevestigd, maar daarmee zou die zaak nog meer naar de achtergrond kunnen verdwijnen, indien het slachtoffer akkoord is met deze gang van zaken. Wat dan natuurlijk niet wil zeggen dat alle andere zaken die duidelijk spelen binnen het team, opeens verdwenen zijn.

Geest in de fles?

Onder het podium stond Horner zelf net als in Bahrein in ieder geval weer hand in hand met vrouwlief Geri, om een gezamenlijk front uit te stralen Verstappen en Perez toe te juichen. Na de race weersprak hij dat er een interne machtstrijd gaande is binnen het team. Dus…De kou uit de lucht?

In het voordeel van deze gedachte spreekt dat aan het eind van de dag natuurlijk niemand echt weg wil bij Red Bull na twee 1-2tjes in de eerste races, zeker de topmensen niet. Die verbinden zich graag aan het belachelijke succes. Aan de andere kant; of dit een geest is die echt weer terug in de fles is te dringen, lijkt na deze races in Arabië onrealistisch. In het beste geval zal het vermoedelijk een uitstel zijn tot het moment dat het succes opdroogt en de rekeningen alsnog vereffend worden. Enfin, we gaan het zien.

Dit artikel Lucht geklaard? Red Bull honcho steunt Horner én Marko verscheen eerst op Autoblog.nl.