De VS is er in ieder geval wel bang voor, want zij stellen een onderzoek in naar de gevaren van Chinese auto’s.

Vroeger moest je bang zijn voor Chinese auto’s omdat ze zo onveilig waren, maar nu zijn er andere redenen om de Chinezen te vrezen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat de Chinezen onze autoindustrie slopen. Of je kunt bang zijn dat Chinese auto’s worden gebruikt om te spioneren of te saboteren.

In de VS zijn ze vooral bang voor die laatste twee dingen, dus daarom is er nu een onderzoek ingesteld. Het Amerikaanse ministerie van Economische zaken gaat kijken of Chinese auto’s een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. Zo ja, dan kan de verkoop eventueel beperkt worden.

Volgens president Biden is China “vastberaden om de toekomst van de automarkt te domineren, onder meer met oneerlijke praktijken.” Als de markt straks overspoelt wordt met Chinese auto’s brengt dat veiligheidsrisico’s met zich mee, en dat wil Biden niet laten gebeuren.

Aan de ene kant zijn de Amerikanen wantrouwig om mogelijke spionage. Chinese auto’s lopen niet achter en hangen vol met camera’s. En Biden wil niet dat Xi Jinping straks overal in de VS kan meegluren via de camera van een BYD, Xpeng of Nio. Of een Volvo.

Daarnaast zijn de Amerikanen bang dat de auto’s vanuit China bestuurd of stilgezet kunnen worden. Dan krijg je een soort apocalyptische scenario’s waarbij er een enorme chaos ontstaat op de wegen. Dit klinkt als een vergezochte complottheorie, maar de Amerikanen nemen geen risico. Ook dit wordt meegenomen in het onderzoek.

Momenteel valt het overigens wel mee met de invasie van Chinese auto’s in de VS, want er gelden flinke importheffingen op deze auto’s. De VS wil echter onderzoek doen voordat het straks te laat is er overal Chinese auto’s rondrijden. We zijn benieuwd naar de uitkomsten.

Bron: Reuters

Dit artikel Moeten we bang zijn voor spionerende Chinese EV’s…? verscheen eerst op Autoblog.nl.