Hyundai gaat verder met N, maar dan volledig elektrisch. De i20 en i30 N zijn verleden tijd.

Toevallig was het gisteren één van de vele onderwerpen die ter sprake kwamen op de Autoblog-redactie: Koreaanse auto’s. Alles uit de begindagen van Kia en Hyundai als steeds groter wordende speler in Europa is namelijk… nogal belabberd. Hyundai begreep hun koper overigens wel, zo lijkt het. De koper die zo’n auto wenste, wenste veel voor weinig geld. Een GTI of RS-rivaal op basis van de Kia Cerato of Hyundai Elantra kreeg je daarom niet.

N

Pas in de jaren ’10 durfde Hyundai met hun steeds beter wordende imago de petrolhead te bedienen. Het label N moest het R, AMG, M of RS worden van het Koreaanse merk. De N stond voor Namyang in Zuid-Korea waar N ontstond, maar ook voor Nürburgring waar N het meeste van hun testwerk zou gaan doen. En om beter in de smaak te vallen bij de Europeanen. Ook kaapte Hyundai mensen weg bij bekende merken met een goed cv, niet in de laatste plaats Albert Biermann die jarenlang bij BMW M met de scepter zwaaide. In 2017 kwam de eerste Hyundai N op de markt: de i30 N.

verbeterde Hyundai i30N

De Hyundai i30 N bleek direct een goede concurrent te zijn voor rivalen als de Mégane RS en Golf GTI, wat Hyundai ook op de kaart zette als autobouwer voor petrolheads. Zo kwamen er veel meer N-auto’s, waaronder de Elantra N voor de VS, de Kona N om ook een snelle crossover te hebben middenin in de hype, de i20 N een segmentje lager en de Ioniq 5 N, de eerste volledig elektrische Hyundai N. Tevens het eerste model wat de richting bepaalt waarin Hyundai N moet gaan bewegen.

Hyundai stopt met i20 en i30 N

Via Carscoops bereikt ons namelijk het nieuws dat Hyundai per februari 2024 stopt met de N-modellen op benzine. In ieder geval in Europa. Dat was al gereduceerd tot slechts de i20 N en i30 N, want de Kona N had de wisseling van eerste naar tweede generatie Kona al niet overleefd. De huidige i30 staat ook op het punt om met pensioen te gaan, dus ook daar geen verrassingen. De iets kleinere en daardoor iets minder benzineslurpende i20 is dankzij een kersverse facelift nog wel even leverbaar, maar dus niet meer als N. Dan blijven nog over de Elantra N, waarover niks qua cancellen is gezegd, en de Ioniq 5 N, die zoals gezegd blijft als de pionier van Hyundai N als volledig elektrisch merk.

In Nederland is het gemis niet al te groot, want behalve de Ioniq 5 N staat er al een tijdje geen Hyundai N meer in de prijslijsten. Volgens kenteken.tv zijn er precies 200 exemplaren in Nederland, waarvan 160 zijn geïmporteerd. 40 nieuw verkochte exemplaren verklaart misschien waarom de i30 N de facelift in 2020 niet eens overleefde hier. Het zal om diezelfde reden zijn dat de i20 N en Kona N hier niet eens aangeboden werden.

Dit artikel Officieel: Hyundai stopt met de dinosauriërs van N verscheen eerst op Autoblog.nl.