Als je nog een goedkope verkeersboete wil halen moet je snel zijn.

In Nederland klinkt regelmatig de roep dat er zwaarder gestraft moet worden, maar dat hoor je niet zo vaak over verkeersboetes. De meeste mensen zijn het er wel over eens dat die hoog genoeg zijn. Toch worden de verkeersboetes nog eens met 10% verhoogd. Let op: dat gaat 1 maart van kracht, dus dat is aanstaande vrijdag al.

Om even een idee te geven van de nieuwe bedragen: telefoon in de hand kost je nu €389, vrijdag wordt dat €429. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats moet je al helemaal niet in je hoofd halen, want dat kan je €499 kosten. En wordt je betrapt op rechts inhalen? Dat is dan €309.

Een verhoging van de verkeersboetes wordt sowieso niet met gejuich ontvangen, maar in dit geval is het ook echt dubieus. Zelfs het OM vindt dat de verkeersboetes niet meer in proportie zijn. Zo krijg je een minder hoge boete wanneer je een gehandicapte een klap in z’n gezicht geeft (wat geldt als mishandeling) dan wanneer je op zijn plek parkeert.

De NRC is nog eens in de materie gedoken en concludeert ook dat minister Yesilgöz met deze actie alle adviezen aan haar laars lapt. Ze had nota bene zelf een onderzoek in laten stellen naar de verhoudingen in het boetestelsel. Ze kondigde echter een verhoging van de boetes vóórdat het onderzoek was afgerond.

Toen het adviesrapport vervolgens gepubliceerd werd was de conclusie als volgt: de verhoudingen zijn compleet zoek en de boeteverhogingen moeten ongedaan gemaakt worden. Precies het tegenovergestelde van wat Yesilgöz dus gedaan heeft…

Velen zijn dus niet blij met deze gang van zaken. Zelfs mondkapjesmiljonair Sywert van Lienden uitte vandaag zijn verontwaardiging op Twitter. Toch wordt de verhoging van de verkeersboetes helaas een feit deze vrijdag. Je bent dus bij deze gewaarschuwd!

Foto: BMW M4 op de snelweg, gespot door @spotcrewda

Dit artikel Opgepast: vrijdag gaan de verkeersboetes omhoog! verscheen eerst op Autoblog.nl.