Vernieuwde Renault Arkana

Geen grote stappen voor de vernieuwde Renault Arkana, maar wel een vanafprijs.

Je ziet ze regelmatig rijden op de Nederlandse wegen. En in vergelijking met de nieuwe ga je de verschillen nauwelijks zien. Ik heb het over de Renault Arkana. In oktober 2020 werd de Europese versie van dit model gepresenteerd. We zijn bijna drie jaar verder en de Fransen vinden het wel tijd voor een update.

Vernieuwde Renault Arkana: design

Een update die voorzichtig is aangepakt. Geen nieuw ontwerp voor de crossover. In plaats daarvan is gekozen voor een milde opfrisbeurt. Een toch wel opmerkelijke stap als je kijkt naar de rest van het gamma. Terwijl de Megane E-Tech, Austral en de Clio het nieuwste Renault design hebben gekregen, blijft de Arkana nog even bij het oude. Wellicht goed nieuws voor de conservatieve koper.

Nieuw zijn de ietwat gewijzigde koplampen, achterlichten en details rondom de afwerking. Ook prijkt natuurlijk het recent vernieuwde Renault-logo voorop de vernieuwde Arkana.

E-Tech full hybrid populairste

Dat je ze in Nederland regelmatig ziet rijden is geen toeval. De C-segment crossover is een succes voor het Franse merk. Tot nu toe heeft Renault 163.000 exemplaren van het model verkocht. Een groot deel van de Europese kopers (53%) zijn gecharmeerd van de R.S. Line en E-Tech Engineered uitvoeringen. De populairste aandrijflijn betreft de 145 pk sterke E-Tech full hybrid. In de eerste zes maanden van 2023 werd deze motor in 63% van de verkopen gekozen.

Motoren

Renault strijkt daarom de keuzemogelijkheden van de vernieuwde Arkana een beetje glad. Je had de keuze uit twee motoren, de E-Tech Hybrid 145 en de non-hybride TCe 160, dat wordt er nu één. Zoals gezegd is de hybride uitermate populair en dus zal het je niets verbazen dat de TCe 160 vervalt. Dit betekent dat je te allen tijde een 1.6 liter viercilinder aan boord hebt, die gecombineerd met een elektromotor 145 pk op de weg zet.

Uitvoeringen

Ook de uitvoeringen gaan op de schop: van zes(!) stuks (Zen, Evolution, Intens, Techno, Engineered en RS-Line) naar drie. Evolution en Techno blijven en RS-Line blijft ook, al verandert Renault het naar ‘Esprit Alpine’ zoals je kent van de nieuwe Austral en Clio. Eén motorkeuze en de keuze uit basaal, aangekleed en ‘sportief’, al moet je bij die laatste de aanhalingstekens serieus nemen.

Prijzen

Dan de prijzen van de vernieuwde Renault Arkana. Met het vervallen van de basisversie Zen gaat die prijs met zo’n 800 euro omhoog. Voor 34.460 euro heb je dan wel de iets minder basale Evolution. En die krijgt al wel het nieuwe Renault Easy Link scherm met Apple CarPlay en Android Auto, dus die heb je al op zak. De Techno is met 36.060 euro een fijne upgrade. De enige die wat duurder wordt dan voorheen is de Esprit Alpine met 39.060 euro. Je kunt de nieuwe Arkana vanaf nu bestellen en dan heb je hem vanaf november 2023.

Dit artikel Subtiel vernieuwde Renault Arkana heeft een prijs verscheen eerst op Autoblog.nl.