Uitslag Formule 1 Bahrein 2024

Heeft Verstappen meer of minder dan een halve minuut voorsprong op de meet? Dat is de grote vraag voorafgaand aan de Grand Prix van Bahrein in 2024!

De hype is enorm, want het is weer tijd voor de eerste F1 race van het jaar. Stiekem, is het echter een gek gevoel. Er is niet die onzekerheid gemixt met hoop die er normaal is. Eigenlijk heeft iedereen er zich al bij neergelegd dat Verstappen dit jaar makkelijk zijn vierde titel binnenhaalt. Dat is natuurlijk in principe, heel gevaarlijk. Maar ja, de dominantie van vorig jaar was zo enorm en de wintertest zoveel belovend, dat het bijna niet mis kan gaan.

Ook gisteren in de kwalificatie, was Max weer ‘gewoon’ de snelste. In VT1, VT2, VT3, Q1 én Q2 waren anderen sneller. Maar toen het erom ging, trapte VER het pedaal naar de vloer en plantte hij zijn RB20 op P1. Leclerc was tweede, Russell derde. De verschillen op papier niet heel groot, maar qua gevoel, veel groter. Want ja, normaal gesproken is Red Bull in de races alleen maar nóg beter dan in de kwalificaties. Of zou er dan toch een verrassing komen…

Start

Verstappen komt zonder problemen van zijn plek en behoudt P1. Leclerc dringt nog even aan buitenom, maar houdt dan in en laat de Nederlander voorgaan. Russell behoudt P3, maar Sainz verliest een stekje aan Perez. Alonso, de McLarens en Hamilton sluiten aan. Doch de nummer 10 van gisteren, Nico Hulkenberg, gooit direct zijn goede kwalificatie in het putje. Ook Stroll gaat in de rondte en mag samen met de Duitser achteraan opnieuw beginnen.

Na een paar rondjes zien we de eerste inhaalacties. Norris voorbij aan Alonso, Russell voorbij aan Leclerc. De Ferrari lijkt dus nog steeds niet het beste te zijn qua rees pees. De Mercedes van Russell daarentegen, gaat dus ietsje beter. Het verschil met Verstappen op de meet is na vier ronden twee seconden. Tot zo ver heeft Russell dus technisch gezien gelijk dat VER een halve seconde per ronde in de zak heeft ten opzichte van de rest.

Verstappen zet dan een beetje aan en verdubbelt het verschil in twee ronden naar vier seconden. Dit wordt een heel lang jaar voor de rest. Russell op P2 voert een treintje aan met daarin Leclerc, Perez en Sainz. Daarachter zit een gaatje naar Norris op P6. Perez haalt in ronde 7 Leclerc in voor P3. Max Verstappen is ondertussen officieel viervoudig kampioen. Als iemand een idee heeft voor een leuke drinking game, houden wij ons aanbevolen. Dit wordt een laaaaaaaang Formule 1 jaar.

Mid Race

Sargeant staat dan naast de baan, om nogmaals te onderstrepen dat het gewoon nog 2023 is en we het alleen 2024 noemen voor de vorm. Leclerc wordt op de baan ingehaald door Sainz en pit dan. Ook Russell maakt een vroege stop. Perez stopt een ronde later en komt achter de Brit weer de baan op. Hij zal dus nog wat werk moeten verzetten om er een 1-2 van te maken voor Red Bull. Maar in ronde 14 gaat PER ervoor en verschalkt hij de best geklasseerde Merrie. Virtueel is hij daarmee tweede. Omdat Alonso en Albon -net als Verstappen- nog niet gestopt zijn, is het voorlopig P4.

Sainz gaat in ronde 17 ten tweede male Leclerc voorbij op de baan. Een statement naar het team dat hem voor volgend jaar vervangt met Hamilton. Als allerlaatste komt Verstappen dan binnen. Als hij zich weer op de baan voegt is het verschil met Perez 5,5 seconde. Op zich niet zoveel dus, maar Perez heeft natuurlijk al enkele ronden voordeel gehad van nieuwe banden.

Sainz gaat vervolgens ook voorbij aan Russell en daarmee naar P3. De Spanjaard heeft duidelijk een beter gevoel in zijn Ferrari dan zijn Monegaskische teammaat vandaag. Russell blijkt een issue met zijn power unit te managen aldus Mercedes. Maar Leclerc komt desalniettemin niet voorbij.

Het is dan uitzitten en afwachten of er nog iets bijzonders gebeurt. Verstappen geeft Perez binnen no-time vijftien seconden aan de broek. Albon klaagt over zijn dashboard. Sargeant maakt er een testsessie van met een nieuw stuur. En Valtteri Bottas doet zijn best een nog langere pitstop te doen dan hij ooit deed voor Mercedes in Monaco. De Alpines zijn in de race zo mogelijk nog trager dan in de kwalificatie. Ocon en Gasly rijden alleen voor de geplaagde BOT en SAR, op gepaste afstand van de Hazen.

Russell stopt dan andermaal relatief vroeg voor zijn tweede stop. Leclerc volgt later. Russell heeft geen stress. Norris komt aanstormen maar komt tekort op de Ferrari. Piastri probeert bij het hervatten van de race na zijn pitstop Hamilton achter zich te houden. Maar dat mislukt. De Australiër glibbert een klein beetje de bocht uit en verliest zijn plek en wat kostbare tijd.

Zzz…zzz…zzz….Wat…huh? Intuberen! Oh…Oké, daar zijn we weer. Even weggedommeld, excuus.

Sainz stopt en als je optimist bent zou je kunnen zeggen dat hij daarmee de aanval opent op de P2 van Perez. Enkele ronden later komt Perez binnen. Opvallend genoeg gaat de Mexicaan voor een set softs. In de F2 waren die volledig klaar na 20 ronden. Red Bull durft het met precies die afstand te gaan echter aan om zowel Verstappen als Perez op die band te zetten. Nu heeft Verstappen 17 seconden op Perez. Maar Checo heeft maar twee seconden op Sainz. De Mexicaan moet dus hopen dat deze keuze werkt voor hem.

Ferrari heeft het bandenverschil ook opgemerkt en moedigt Sainz aan dat het voordeel ‘zijn kant op’ komt. Leclerc is ook weer aangesloten bij Russell en dringt aan. Beetje prikken, de spiegels vullen. Uiteindelijk maakt Russell een foutje en verremt hij zich. Daarmee is het een Red Bull 1-2 en een Ferrari 3-4. Daarna is het Mercedes-McLaren-Mercedes-McLaren. Een bekend klinkende combinatie voor de oudere fans. De Astons maken de top-10 compleet. Zo is er dus echt niks veranderd ten opzichte van het eind van vorig jaar. Behalve dat Alpine nog slechter is geworden. En Haas F1 ietsje beter.

Finish

De positieve berichten van Ferrari ten spijt, rijdt Perez weg bij Sainz. Waarschijnlijk heeft Ferrari zich vergist door te berekenen wanneer zíj door zachte banden heen zouden zitten. Maar Red Bull kan dan nog 200 ronden door. Bij Visa Cash Grab rijden ze buiten de punten, maar wil het team nog voor een positieruil gaan tussen Tsunoda en Ricciardo. Het lijkt een beetje zinloos op P13 en P14. Maar ja, je weet maar nooit. De Ozzie moet dan echter wel ook Magnussen daadwerkelijk aanvallen…Dat duurt even en dus is Yuki boos op de radio.

Max Max super super Max rolt ondertussen rustig naar de volgende zege. Na volgend jaar heeft hij er 100 te pakken, maar voor nu zijn het er 55. Perez doet precies wat Red Bull wil: geen bedreiging vormen voor Max, wel tweede worden. Sainz zal redelijk blij zijn met een podium en een gewonnen duel met Leclerc. Voor de rest zal niemand deze dag in Bahrein echt lang herinneren…

Laten we maar hopen dat iemand bizarre updates vindt, het heel vaak heel hard gaat regenen, of iemand in de kwalificatie pole kan afpakken van Red Bull…Tot die tijd houdt het straatfeest namelijk nooit op. En zelfs de leukste feestjes, worden dan een soort Ground Hog day.

Formule 1 Grand Prix Bahrein 2024: de volledige uitslag

Pos Coureur Punten
1

Max Verstappen

Red Bull Racing

26
2

Sergio Pérez

Red Bull Racing

18
3

Carlos Sainz Jr.

Ferrari

15
4

Charles Leclerc

Ferrari

12
5

George Russell

Mercedes

10
6

Lando Norris

McLaren

8
7

Lewis Hamilton

Mercedes

6
8

Oscar Piastri

McLaren

4
9

Fernando Alonso

Aston Martin

2
10

Lance Stroll

Aston Martin

1
11

Zhou Guanyu

Kick Sauber

0
12

Kevin Magnussen

Haas

0
13

Daniel Ricciardo

RB

0
14

Yuki Tsunoda

RB

0
15

Alexander Albon

Williams

0
16

Nico Hülkenberg

Haas

0
17

Esteban Ocon

Alpine

0
18

Pierre Gasly

Alpine

0
19

Valtteri Bottas

Kick Sauber

0
20

Logan Sargeant

Williams

0

Dit artikel Uitslag Formule 1: Grand Prix van Bahrein 2024 verscheen eerst op Autoblog.nl.