Winnares F1A race

Zeg het niet te gauw…Mercedes protegé en F1A winnares Doriane Pin raakt haar klinkende zege in Saoedie-Arabië kwijt door een blunder.

Dit weekend werd gemarkeerd door de tweede F1 race van het jaar. In Djedda werd echter ook het splinternieuwe F1 Academy seizoen afgetrapt. Als er immers één land geschikt is om een kampioenschap voor vrouwen in de spotlights te zetten, is het wel Saoedie-Arabië. De dames mochten hun tanden zetten in het ontzettend gave Djedda Corniche circuit. Een baan waar je echte cojones voor moet hebben.

De 20-jarige Doriane Pin bleek het meeste testosteron door de aderen hebben vloeien. De Mercedes protegé was het hele weekend de snelste van het veld. Snelste in de vrije training, P1 in de eerste kwalificatie, P1 in de tweede kwalificatie, P1 in de eerste race en P1 in de tweede race. Een Verstappenesque perfect weekend dus…Totdat, de FIA besloot de tweede overwinning af te pakken. Hoe dat zo?

Wel, Doriane scheurde na het vallen van de finishvlag als een jekko door over het circuit. De jonge scheurneuze, wist simpelweg van geen ophouden. Na enige tijd kwam het team op de radio met de vraag ‘euhm…Doriane, wat ben je eigenlijk aan het doen?’. Daarna viel het kwartje en gaf Doriane meteen het team de schuld ‘Jullie hebben mij niks gezegd!’. Dat kan dus nog wel eens een hele grote worden in de autosport.

Het bleek dat Doriane de finishvlag gemist had en zelf ook niet had zitten tellen. Dat laatste kunnen we ons overigens voorstellen. Tweede man vrouw en nieuwe winnaar Abbi Pulling viel zeer collegiaal Doriane bij. Volgens haar was de finishvlag niet goed zichtbaar. Desalniettemin was de wedstrijdleiding -na vijf uur delibereren- onvermurwbaar. Pin kreeg 20 seconden aan de broek en valt daarmee helemaal terug naar P9.

De Nederlandse Maya Weug die voor Prema/Ferrari uitkomt, werd in beide races overigens derde. In de tweede race is ze door de straf van Pin gepromoveerd naar P2. Emily de Heus die voor Red Bull uitkomt kon minder potten breken en eindigde beide races als twaalfde. Pulling leidt nu opeens ook het kampioenschap, voor Weug en Pin.

Op de webz smaalt menigeen om de beslissing van de FIA. Maar ja, kneiterhard doorblaffen na de finish is potentieel natuurlijk gewoon echt gevaarlijk. Meestal hangt er ook een zee van gele vlaggen na de finish. In dit geval was er nooit sprake van hachelijke momenten, maar er had op zich een kind kunnen oversteken. Dus de straf is in dat licht bezien wel ‘logisch’. Als Pin wat beter oplet, zal ze vermoedelijk alsnog kampioen worden. De snelheid zat er immers goed in. Uiteindelijk is dat toch het belangrijkste om Toto Wolff te imponeren. Al moet je natuurlijk ook weer niet teveel puntjes in de prullenbak gooien met dit soort schoonheidsfoutjes.

Dit artikel Winnares F1A race verliest zege door gigantische blunder verscheen eerst op Autoblog.nl.